Események: A vastagbélrák növekvő kockázata a fiatalok körében
Az utóbbi években számos kutatás kimutatta, hogy a vastagbélrák egyre gyakoribb a fiatalok körében. Ha ilyen szinten emelkedik az érintett betegek aránya, akkor a vastagbélrák az előrejelzések szerint 2030-ra a fiatal felnőttek rák okozta halálozásának vezető okává válhat világszerte. Magyarországon minden évben 5-6 ezer ember hal bele a betegségbe, ami elsősorban az egészségtelen életmódra vezethető vissza – írja a Medicalonline.hu.
A bélbaktériumok szerepe
Azt eddig is lehetett tudni, hogy a helytelen táplálkozás, a sok vöröshús fogyasztása és a stresszes életmód hozzájárulnak a daganatos megbetegedések kialakulásához, ám a növekedő tendencia okai eddig tisztázatlanok voltak. Most azonban egy friss kutatás adatai alapján a bélbaktériumokra gyanakodnak a tudósok. A tanulmány szerint gyermek- és serdülőkorban az E. coli baktérium bizonyos törzsei által termelt méreganyagok hatással lehetnek a rosszindulatú vastagbélrák kialakulására.
A McDonald’s botrány és a fertőzés
Az E.coli baktérium (más néven kólibaktérium) a tavalyi McDonald’s-os botrányról lehet ismerős: akkor az Egyesült Államok 12 államában lehúzták az étlapokról az egyik ikonikus burgert, mert a termékhez kapcsolódóan E.coli-fertőzési hullám tört ki, amely halálos áldozatokat is szedett. A vizsgálatok szerint a szendvicsekben lévő, friss, kockára vágott hagyma volt a fertőzés forrása.
Fertőzéses tünetek és a vastagbélrák kockázata
Az E. coli baktérium leggyakrabban széklettel szennyezett étel fogyasztása után okoz fertőzéses tüneteket (hányást, véres hasmenést, súlyos hasi görcsöket, fáradékonyságot), amelyek általában 2–8 nap múlva jelentkeznek. A tünetek megjelenésének ideje függ a szervezet ellenálló képességétől, a szervezettbe jutott baktérium mennyiségétől és a baktérium pontos típusától.
Genetikai mutációk és a korai diagnózis
A kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport 11 országból vizsgálta közel ezer vastagbélrákos beteg daganatának DNS-ét, és feltűnő mintázatokat fedeztek fel a sejtek örökítőanyagának megváltozásában. Kiemelkedett két mutációs ismertetőjel – az SBS88 és az ID18 nevű –, amelyek a baktériumok által termelt DNS-károsító méreganyaggal való kapcsolata miatt figyelmet érdemelnek.
Jövőbeli kutatások és megelőzés
Justin Stebbing, az angliai Ruskin Egyetem orvosbiológiai professzora szerint a kutatás leginkább újat mondó megállapítása az, hogy az említett bakteriális károsodás milyen életkorban következik be. Az új kutatási eredmények rámutatnak arra, hogy mivel lehetne megelőzni a vastagbélrákos megbetegedéseket. A szakemberek szerint fontos lenne, hogy a szűrővizsgálatok elérhetőek legyenek a fiatalok számára is, és rájuk is összpontosítsanak a kutatások.
Érdekes tény: A kutatások szerint a mikrobiom (azaz a szervezetünkben élő mikroorganizmusok összessége) összetétele jelentősen befolyásolja a vastagbélrák kialakulási kockázatát, és az étrendünk szoros kapcsolatban áll a bélbaktériumok egészségével.
Források: Medicalonline.hu, The Conversation, Egészségkalauz