Az öregedés és a kognitív hanyatlás összefüggései
Az agy szöveteinek fokozatos elvesztése az öregedés természetes velejárója, ám egy friss tanulmány rámutatott arra: van, akinél az idegi kapcsolatok sokkal gyorsabban hanyatlanak, mint másoknál – írja a Science Alert.
Egy 1995-ben kezdődött, és több évtizeden át tartó kísérlet arra jutott, hogy azoknál, akiknél nagyobb az idegrostokat tartalmazó fehérállomány-veszteség, 86 százalékkal nagyobb a kockázata az enyhe kognitív zavar (mild cognitive impairment, MCI) kialakulásának. Az is kiderült, hogy az anyagcsere-betegségben nem szenvedőkhöz képest a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők jelentősen több fehérállományt veszítettek az idő múlásával, és ennél a csoportnál végül 41 százalékkal volt magasabb az MCI kialakulásának kockázata.
Emellett azt is megállapították: azoknál, akiknek az agy-gerincvelői folyadékban a demencia kialakulásával kapcsolatos biomarkereket találták, 50 százalékkal nagyobb volt a kognitív károsodás kockázata. Ha az illetőnek cukorbetegsége volt, és az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó amiloid plakkokat is kimutatták, a kockázati szint már 55 százalékra nőtt. A témával kapcsolatos publikáció a JAMA Network című tudományos lapban jelent meg.
Halláskárosodás és demencia
Nehezen érti meg zajban a beszédet? Ez súlyos problémára is utalhat. Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a halláskárosodás jelezheti a demencia kialakulásának magasabb kockázatát, ezért nem érdemes annyival elintézni a hallásproblémát, hogy ez a természetes öregedés velejárója.
A vizsgálatot 185 fő bevonásával végezték el, akik többnyire jó anyagi háttérrel rendelkező fehér emberek voltak, akiknek családjában előfordult már a demencia. Bár nem tudni, hogy egy ennél szélesebb populációban milyen eredmények születtek volna, a hasonló vizsgálatok jóval rövidebbek, mint a mostani.
A tudósok összesen 27 éven keresztül, rendszeresen vizsgálták meg azoknak a résztvevőknek az agyát, akik 20 és 76 éves koruk között kezdték meg a kísérletet. A vizsgálat elején minden résztvevő kognitív képessége ép volt. A vizsgálat végére 60 embernél alakult ki MCI, 8-nál pedig demencia.
Kockázati tényezők és megelőzés
Már eddig is volt elég belőlük, de most újabb kockázati tényezőket azonosítottak a kutatók, amelyek az időskori elbutuláshoz (demenciához) vezetnek. Ez a tudás viszont sokakat hozzásegíthet ahhoz, hogy akár orvosi kezeléssel, akár csak odafigyeléssel megelőzzék a majdani szellemi hanyatlást.
A Johns Hopkins Egyetem idegtudósai, a tanulmány szerzői szerint az eredmények rávilágítanak arra, hogy a fehérállomány térfogatának változása szorosan összefügg az öregedéssel kapcsolatos kognitív változással, ami arra utal, hogy a fehérállomány degenerációja döntő szerepet játszhat a kognitív hanyatlásban. Bár csak nyolc személy esetében diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséget, a kutatók úgy vélik, hogy a cukorbetegség kezelése, de legfőképpen megelőzése segíthet csökkenteni az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.
„Mivel az inzulinrezisztencia kritikus szerepet játszik az amiloid plakkok képződésében, a cukorbetegség elősegítheti az Alzheimer-kór kialakulását” – emelték ki a szakemberek.
Érdekes tény: Az AI fejlesztések révén most már olyan algoritmusok is léteznek, amelyek képesek előre jelezni a demencia kialakulásának kockázatát a korai biomarkerek alapján.
Források: Science Alert, JAMA Network, Oxfordi Egyetem, Johns Hopkins Egyetem