Oktatás
Az alkohol egészségügyi hatásai és a rák kockázata
Pranoti Mandrekar, a Massachusettsi Egyetem orvosi iskolájának tudósa, a The Conversation hasábjain figyelmeztetett arra, hogy az alkoholfogyasztás, akár rendszeresen, akár különleges alkalmakkor történik, komoly hatással van a szervezetre. Az alkohol káros hatásai az agytól kezdve a tüdőn, szíven, izmokon, egészen az emésztőrendszerig és az immunrendszerig terjednek, és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is növelik.
A szakember rámutatott, hogy már az 1980-as években gyanították a kutatók, hogy az alkohol rákot okozhat. Epidemiológiai vizsgálatok bizonyították, hogy az alkohol okozati összefüggésben áll a szájüreg, torok, gége, nyelőcső, máj, vastag- és végbélrák, valamint a mellrák kialakulásával. Egy másik tanulmány a krónikus alkoholfogyasztás és a hasnyálmirigyrák közötti összefüggést is feltárta.
2000-ben az Egyesült Államok Nemzeti Toxikológiai Programjának kutatói megállapították, hogy az alkoholtartalmú italok fogyasztása rákkeltő hatással bír. 2012-ben az Egészségügyi Világszervezet az alkoholt az 1. csoportba tartozó rákkeltő anyagok közé sorolta, ami elegendő bizonyítékot jelent arra, hogy ez a szervezet daganatos megbetegedést okozhat.
Az amerikai táplálkozási irányelvek szerint még a napi egy italnál kevesebb alkoholfogyasztás is képes növelni a rák kockázatát. Ennek ellenére egy 2019-es felmérésből kiderült, hogy az amerikai felnőttek kevesebb mint 50%-a van tisztában az alkoholfogyasztás rákkeltő hatásával.
A kutató szerint az alkoholfogyasztás rákot okozó hatásának magyarázata abban rejlik, hogy a sejtek ellenőrizetlenül kezdnek növekedni. Az alkohol károsíthatja a DNS-t, és olyan mutációkat okozhat, amelyek megzavarják a normális sejtosztódást és növekedést. Mandrekar és csapata a vizsgálatok során arra a következtetésre jutott, hogy az alkoholfogyasztásból származó szabad gyökök közvetlenül befolyásolják a sejtek működését.
A kutatók négy különböző mechanizmust azonosítottak, amelyek révén az alkoholfogyasztás növelheti a rák kockázatát: az alkoholt érintő anyagcsere, az oxidatív stressz és gyulladás, a hormonszintek változása, valamint az egyéb rákkeltő anyagokkal való kölcsönhatás. Az alkohol lebontásakor keletkező acetaldehid önmagában is rákkeltő. A kutatók felfedezték, hogy az alkohol hatására a szervezet szabad gyököket bocsát ki, amelyek károsítják a sejtek DNS-ét.
Mandrekar kifejtette, hogy azok, akik alkoholt fogyasztanak és dohányoznak, különösen veszélyeztetettek a száj-, garat- és gégerák kialakulásában. Az alkohol megkönnyíti a cigarettában lévő rákkeltő anyagok felszívódását, ami tovább növeli a kockázatot. A tudós hangsúlyozta, hogy jelenleg nincs olyan mennyiség, amely biztonságosnak tekinthető az alkoholfogyasztás szempontjából.
Érdekes tény, hogy a mesterséges intelligencia (AI) már képes a rák kockázatainak előrejelzésére a betegségek korai jeleinek azonosításával a genetikai és életmódbeli adatok elemzése révén.
Források: The Conversation, Egészségügyi Világszervezet, Egyesült Államok Nemzeti Toxikológiai Program, 2019-es felmérés.